JJN interesser

Historie: 

Til højre ses et billede af Gåsetårnet ved Vordingborg. I middelalderen var Vordingborg, og især Vordingborg slot i perioder centrum for magtens udførelse i Danmark. Billedet illustrerer min mangeårige interesse for historie, en interesse, som går rigtig mange år tilbage, og som ikke er blevet mindre med årene, snarere tværtimod. Især er jeg fascineret i de perioder i hostorien, hvor der foregår en transformation, en ændring i samfundsforholdene (der sker en udvikling vil nogle nok sige) f.eks. fra jernalderen til vikingetiden. hvornår startede vikingetiden, hvornår sluttede jernalderen, og hvorfor?

Arkæologi:

Billedet ovenfor er et luftbillede af den store udgravning af Danmarks 5. vikingeborg af Trelleborgtypen. Billedet er et godt eksempel på hvorledes arkæologien får indflydelse på den danske historieskrivning (hvad var baggrunden og meningen med trelleborgene?). Min interesse i arkæologi hænger snævert sammen med min interesse for historie, de to videnskabelige discipliner hænger uløseligt sammen, og er ofte i stand til at understøtte hinnden. Konkret viser min arkæologiske interesse sig i mine aktiviteter i Tværpilen, Vestegnens amatørarkæologiske forening.

Aktivivteter i Tværpilen:


Som nævnt ovenfor er jeg medlem (bestyrelsesmedlem) i den amatørarkæologiske forening på Vestegnen: Tværpilen (se tvaerpilen.dk). I samarbejde med bl.a. Kroppedal museum deltager foreningen i udgravninger og i detektorsøgninger, foreningens detektorgruppe arrangerer også kurser i brugen af detektorer og detektorsøgninger på lokaliteter, hvor vi har fået en aftale med lodsejeren. Derudover arrangerer foreningen åbne foredrag af arkæologisk interesse, samt i samarbejde med Folkeuniversitetet foredragsrækker.

Cykling på Vestegnen:

Blandt mine mange aktiviteter er der især én jeg prioriterer meeget højt: mine daglige cykelture rundt omkring, primært på Vestegnen. Jeg er i den lidt uheldige situation, at jeg vejer for meget, og for at holde vægten nede må jeg motionere (og passe på hvad jeg spiser), jeg har også slidgigt i knæene, og den eneste motionsform jeg kan dyrke er cykling. Motionscyklingen er også meget gavnlig i behandlingen af min KOL (den bliver holdt i ave).BICYCLE3jpg
Jeg cykler både sommer og vinter (om vinteren er der atle om kortere ture og kun når vejret tillader det (ikke regn, sne og frost, om sommeren cykler jeg ikke når det styrter ned). Turene er på ca. 35 - 60 km, og jeg forsøger at cykle mandag til fredag.

IT-hjælp:

I mit arbejdsliv har jeg næsten alle årene været beskæftiget i en IT-organisation (IT-kontor eller Datakontor). For at udnytte den viden (og hjælpe andre, som ikke har denne viden), har jeg tilmeldt mig den frivillige IT-hjælp i Albertslund, dels på Hovedbiblioteket, dels i ældrecentret Dangaardshave. Opgaverne som IT-hjælper drejer sig dels om problemer med kundernes bærbare, med deres e-mail, men deres nem-id, med deres smartphones og tablets. Jeg synes det er interessant og givende, at hjælpe medborgere med deres små som store IT-problemer.